Alkoholrådgivning - du behøver ikke være i alkoholbehandling

Har du brug for et godt råd? Novavi tilbyder gratis alkoholrådgivning, uden at du skal være i alkoholbehandling. Hvis du har brug for en snak, så kontakt et af vores ambulatorier.

alkoholbehandling, stofbehandling, alkoholiker, alkoholrådgivning, Novavi

Kender du en, der drikker for meget? Eller drikker du selv for meget? Så har du måske brug for alkoholrådgivning

Mange danskere har et overforbrug af alkohol, og over 100.000 kan betegnes som værende alkoholikere. Mange flere drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalede mængder for ugentligt indtag af alkohol, og en stor del af dem har et direkte skadeligt forbrug af alkohol. Det kan være svært at håndtere og indrømme, at man har brug for hjælp. Mange har også bekymringer i forhold til familie og arbejdsplads. Derfor tilbyder Novavi gratis og anonym alkoholrådgivning. Du er velkommen til at ringe til eller møde op på et vores ambulatorier, som du kan finde her - vores alkoholrådgivning kan hjælpe dig med at afklare, om du har brug for behandling, og om det skal være et ambulant tilbud som vores. 

Hvis du ringer som pårørende til en, der drikker for meget, kan du modtage alkoholrådgivning på præcis samme betingelser, som hvis du selv var drikkende. Ambulatorierne kan hjælpe dig med råd, støtte eller finde ud af, om den du kender har brug for alkoholbehandling. 

 

 

Efter sundhedsstyrelsens anbefalinger

I Novavi foregår alkoholrådgivning og alkoholbehandling efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger for god alkoholbehandling. Vi har stort fokus på faglighed, og vores medarbejdere er uddannet læger, sygeplejersker og socialrådgivere. Alle medarbejdere har en efteruddannelse indenfor alkoholbehandling. Medarbejdernes faglighed sikrer, at den alkoholrådgivning du modtager, er af høj kvalitet.

 

Tegn på alkoholmisbrug

Det kan være svært at vide, om man har brug for alkoholrådgivning, ligesom det at tage skridtet og kontakte Novavi kan være svært. Der er et stort tabu omkring det at have en afhængighed, og der kan være et stort statusfald i at indrømme et misbrug. Mange af dem, der kontakter Novavi, er i tvivl om, hvornår man har et problematisk forhold til alkohol. 

 Her kan du blive klogere på, hvad man skal være opmærksom på, hvis man mistænker, at man/en pårørende har et alkoholmisbrug.

 

Tegn på alkoholafhængighed

Når man skal vurdere, hvorvidt en borger er blevet afhængig af alkohol, kigger man typisk på, hvorvidt man opfylder følgende kriterier:

 • Man skal drikke mere for at opnå samme effekt. Man skal være opmærksom, når et glas rødvin til aftensmaden bliver hverdag, og når det så bliver to glas pr. aften. 
 • Man har sygedage på grund af druk. Det er en typisk effekt ved at opbygge et problematisk forhold til alkohol.
 • Trangen til alkohol er uimodståelig. Drikketrang udvikles over en lang periode, og man skal være opmærksom på, hvor stort ens behov for alkohol er.
 • Omgangskredsen kommenterer alkoholindtaget. Er din familie eller venner begyndt at kommentere dit alkoholindtag? eller er du den eneste, der drikker ved sociale arrangementer? Tænk over, hvornår du drikker og hvor meget.
 • Abstinenser til alkohol. Har du fysiske og psykiske abstinenser? Føler du dig utilpas, når du ikke drikker? Abstinenser er et tegn på, at du er ved at udvikle et problematisk forhold til alkohol.  
 • Hvis man begynder at springe sociale arrangementer over, eller tager fridage eller sygedage på arbejdet, fordi man ikke kan drikke alkohol. På det tidspunkt er alkoholen blevet styrende for ens liv.  
 • Drikker alkohol om morgenen. Hvis du drikker om morgenen, så bør du kraftigt overveje at søge hjælp. Det betyder typisk, at både trang og abstinenser er tilstede.

 

Hvis du kan genkende nogle af kriterierne, så er det vigtigt at få alkoholrådgivning, så du kan afklare, om der er behov for alkoholbehandling.

Børn af alkoholmisbrugere har en øget risiko for selv at blive misbrugere. Har du en forældre, der drikker for meget? Så har vi et tilbud til unge op til 25 år. Det hedder Novavi Ung Revers, og er et gratis tilbud i ni byer på Sjælland og Fyn. Du er naturligvis også velkommen til at bruge et af vores ambulatorier, hvis du foretrækker det. Det er selvfølgelig også gratis. 

 

 

Kender jeg en, der er alkoholafhængig?

Som pårørende til en alkoholafhængig kan du spille en stor rolle i at sikre, at vedkommende kommer i behandling. Ofte er man ikke sikker på, hvornår en person er alkoholafhængig. Hold især øje med væremåden:

 • Du kender en, der begynder at gå mere ud, drikke mere, og som ender i flere pinlige episoder. Ændring i adfærd kan være et tegn på, at vedkommende har et problematisk forhold til alkohol.
 • Drikker i smug, flere tomme flasker/dåser i hjemmet. Det er forbundet med skam at have et misbrug, og derfor vil en afhængig typisk forsøge at skjule ofrbruget overfor dem, vedkommende holder af.
 • Bliver nemmere aggressiv. Hvis man udvikler et problematisk forhold til alkohol, vil man typisk begynde at opleve større trang og abstinenser. Det kan påvirke temperamentet, således at man bliver mere opfarende. 
 • Virker deprimeret. Det er hårdt at have en afhængighed, da den ofte bliver styrende for ens liv. Personer med alkoholproblemer kan derfor ofte virke deprimerede, da det er en stresset situation.

Hvis du har på fornemmelsen, at en du kender drikker for meget, så er det vigtigt, at du kontakter Novavi. Det kan være enormt svært at påpege et alkoholproblem hos en ven eller familiemedlem, og derfor er det en rigtig god ide, at du som pårørende får professionel alkoholrådgivning hos Novavi. Vi kan hjælpe dig med at hjælpe en, du holder af.

 

Husk, at det er gratis at få alkoholrådgivning hos Novavi. Vi hjælper både drikkende og pårørende, så kontakt et af vores ambulatorier i dag.

[this div will be converted to an iframe]
×