Er du alkoholafhængig? eller kender du en, der er?

Her er nogle vigtige tegn, du bør være opmærksom på, hvis du frygter, at du er ved at udvikle alkoholafhængighed, og måske har brug for alkoholbehandling.

alkoholbehandling, stofbehandling, alkoholiker, alkoholrådgivning, Novavi

Alkoholafhængighed er et udbredt fænomen i Danmark. Der findes således mere end 100.000 alkoholafhængige, og en endnu større mængde, der drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger. I Danmark har alle ret til gratis alkoholbehandling. Novavi har 10 behandlingssteder på sjælland, hvor du kan få hjælp til din alkoholafhængighed. 

 

Alkoholafhængighed

Alkohol er en integreret del af den danske kultur, og alkohol er en del af de fleste sociale aktiviteter. Der er ikke nogen klar grænse for, hvornår man har et misbrug. Det er altså en flydende grænse, hvornår man går fra forbrug til misbrug. Typisk tager det flere år at opbygge en decideret alkoholafhængighed. 

 

Tegn på alkoholafhængighed

Der er ikke nogen præcis metode til at vurdere, om en person er afhængig af alkohol. Typisk har personen over en lang periode (flere år) haft et problematisk forhold til alkohol, der gradvist er blevet forværret. Alkohol er nemlig ikke stærkt vanedannende, i modsætning til f.eks. cigaretter. Det tager tid at opbygge en afhængighed til alkohol og udvikles typisk over lange perioder med tiltagende indtag af alkohol. Selvom der er ikke er en præcis målemetode, betyder det ikke, at der ikke er måder hvorpå man kan vurdere, om en person har er alkoholafhængig.  

Når man skal vurdere, hvorvidt en borger er blevet afhængig af alkohol, kigger man typisk på, hvorvidt man opfylder følgende kriterier:

 • Hvis man skal drikke mere for at opnå samme effekt, er man begyndt at oparbejde en tolerance overfor alkohol. Det bliver problematisk, hvis man fortsætter med at drikke mere og mere.
 • Man har sygedage på grund af druk. Når man begynder at få et problematisk forhold til alkohol, og ikke kan styre sit forbrug, så man må lægge sig "tømmermands-syg"
 • Nogle begynder at føle en trang til alkohol, som de ikke kan kontrollere. Trangen til alkohol er uimodståelig, og de kan ikke stoppe sig selv.
 • Omgangskredsen kommenterer alkoholindtaget. Det er svært at skjule, når forbruget stiger. Når man drikker 4 glas rødvin, mens alle andre drikker et. Når man bliver fuld, mens andre er ædru. Hvis du oplever, at en du kender drikker mere og mere, så er der ofte noget om snakken.
 • Som med alle andre afhængigheder, får man abstinenser, når man er blevet afhængig af alkohol. De kan både være fysiske og psykiske.
 • Det er svært at passe sit arbejde og sin familie, når man er alkoholafhængig. På det tidspunkt er alkoholen blevet styrende for ens liv, og andre aspekter af ens liv vil automatisk blive nedprioriteret.
 • Hvis man drikker alkohol om morgenen, er det et godt tegn på, at man er afhængig.

 

Det kan have alvorlige konsekvenser at være alkoholafhængig, og derfor er det vigtigt at komme tidligt i alkoholbehandling. Læs mere om Novavi alkoholbehandling her

Børn af alkoholafhængige har en øget risiko for selv at blive alkoholafhængige. Novavi Ung Revers er et tilbud til unge fra hjem med alkoholproblemer eller stofproblemer. Læs mere om Novavi Ung Revers her

 

 

Kender jeg en, der er alkoholafhængig?

Som pårørende til en alkoholafhængig kan du spille en stor rolle i at sikre, at vedkommende kommer i alkoholbehandling. Ofte er man ikke sikker på, hvornår en person er alkoholafhængig. Hold især øje med væremåden:

 • Du kender en, der begynder at gå mere ud, drikke mere, og som ender i flere pinlige episoder. Hvis du oplever, at en du kender ændrer adfærd i forhold til alkohol, så er det vigtigt at forholde sig til det, da det kan være en begyndelse på et problematisk forhold til alkohol.
 • Drikker i smug, flere tomme flasker/dåser i hjemmet. Afhængighed er forbundet med stor skam, og personer med et alkoholproblem er ofte klar over, at de drikker for meget, og vil derfor forsøge at skjule deres forbrug for familien og vennerne. 
 • Alkoholafhængighed er, som de fleste former for afhængighed, forbundet med abstinenser og trang. Derfor har alkoholafhængige ofte humørudsving og bliver lettere aggressiv.
 • I samme boldgade kan personer med alkoholproblemer virke deprimeret. Det hænger både sammen med abstinenser og trang men også med, at personer med alkoholafhængighed ofte er klar over deres misbrug, og er frustrerede over det. Der er ingen, der ønsker at være afhængige.

Hvis du har på fornemmelsen, at en du kender drikker for meget, så er det vigtigt, at du kontakter Novavi. Det kan være enormt svært at påpege et alkoholproblem hos en ven eller familiemedlem, og derfor er det en rigtig god ide, at du som pårørende får professionel hjælp hos Novavi. Vi kan hjælpe dig med at hjælpe en, du holder af. Husk, at alkoholbehandling i Novavi er gratis, og at man kan være anonym.

Her kan du finde vores ambulatorier, hvor vi tilbyder alkoholbehandling. Du kan selv vælge, hvilket af Novavis behandlingssteder, du vil benytte. Du kan henvende dig direkte på/til ambulatoriet og modtage hjælp.

Vi har også en sektion specifikt målrettet pårørende. Vi har forskellige gratis tilbud, hvad enten du som pårørende ønsker rådgivning til dig selv, eller du ønsker at i modtager hjælp samlet som familie. 

 

 

Behandling af alkoholafhængighed

Er du afhængig af alkohol? Eller kender du en alkoholafhængig, så kan Novavi hjælpe dig. Vi tilbyder ambulant alkoholbehandling efter sundhedsstyrelsens anbefalinger – gratis og anonymt. Kontakt os i dag, hvis du, eller en du kender, har brug for hjælp.

Her kan du finde vores behandlingstilbud.

Klik her for at finde dit lokale ambulatorium.

 

[this div will be converted to an iframe]
×