Amfetaminmisbrug - Gratis professionel hjælp og rådgivning - Novavi

stofmisbrug

Amfetaminmisbrug – Gratis professionel hjælp og rådgivning

Få hjælp til dit amfetaminmisbrug

Afhængighed og bivirkninger

Amfetamin er kemisk fremstillet og findes som pulver eller piller. Det er et stærkt vanedannende stof der kan medføre et amfetamin misbrug.

Methamfetamin er en variant, der er 3-5 gange stærkere end amfetamin og findes som pulver, piller eller krystaller.

Effekt af amfetamin

Amfetamin virker stimulerende på centralnervesystemet. Derfor giver det en følelse af energi, tjek på tingene og selvtillid. Man bliver som oftest meget aktiv, rastløs, udadvendt, selvcentreret og taler meget.

Nogle gange får man trækninger i ansigtet og kroppen. Man kan blive irritabel og hurtigt vred. Amfetamin undertrykker også kroppens naturlige signaler så sult, tørst og træthed nærmest forsvinder. Efter rusen kan man blive modløs, angst, træt og udmattet. Alligevel kan det være svært at finde ro og sove.

Ingen kan røre mig, når jeg tager amfetamin. Jeg bliver “kongen”. Men jeg bliver også aggressiv og kommer i slagsmål. Hvis nogen kigger på mig på den “forkerte måde”, så kan jeg ikke håndtere det. Dagen efter er jeg det stik modsatte af urørlig. Jeg føler mig forfulgt, sårbar og depressiv.

Ung, der har været i forløb hos Novavi Stofrådgivningen

Blandingsbrug

Amfetamin kan give en oplevelse af, at man kan tåle meget mere alkohol end ellers og de to rusmidler bruges ofte samtidig. Men alkohol og amfetamin virker modsat, og blandingen giver en uforudsigelig ruseffekt med stor risiko for aggressive og voldelige handlinger.

Det kan også være fristende at dulme nedturens ubehag med sløvende midler som fx hash, nerve- og sovemedicin og opioider. Derfor kan brug af amfetamin fører til et blandingsbrug med andre stoffer.

Forgiftning

Amfetamin kan give forgiftning. Symptomerne er hovedpine, svimmelhed, kvalme, feber og eventuelt krampe.

Sådan kommer du i behandling

Gratis behandling og frit valg.

Afhængighed og amfetaminmisbrug

Kroppen kan langsomt vænne sig til virkningen af amfetamin. Dette kan resultere i, at der skal mere stof til for at få en rusvirkning.

Abstinenssymptomer

Angst, rastløshed, uro, nedtrykthed, mistænksomhed, irritation og aggression. Ved længere tids kontinuerligt brug, kan man udvikle en depression.

Andre bivirkninger

Nogle oplever, at de ved brug af amfetamin får en “kortere lunte” og det betyder fx at der er øget risiko for at man bliver voldelig. Hvis man tager amfetamin flere gange med korte mellemrum, kan man få angst og forfølgelsestanker.

Længerevarende brug kan give risiko for at udvikle en stofudløst psykose, hvor man ikke kan skelne mellem virkelighed og fantasi. Det betyder for eksempel at man kan føle sig forfulgt og man kan blive farlig for sig selv og andre. En sådan psykose kræver psykiatrisk behandling.

Behandling af amfetaminmisbrug

For fagpersoner