»Hvis jeg møder andre på min vej, der har problemer med kokain, så vil jeg altid foreslå dem det her forløb, fordi jeg VED, det er noget, der hjælper.« - Novavi
»Hvis jeg møder andre på min vej, der har problemer med kokain, så vil jeg altid foreslå dem det her forløb, fordi jeg VED, det er noget, der hjælper.«
»Hvis jeg møder andre på min vej, der har problemer med kokain, så vil jeg altid foreslå dem det her forløb, fordi jeg VED, det er noget, der hjælper.«

»Hvis jeg møder andre på min vej, der har problemer med kokain, så vil jeg altid foreslå dem det her forløb, fordi jeg VED, det er noget, der hjælper.«

Mand i anonym stofbehandling

Peters forløb i anonym stofbehandling hos Novavi Stofrådgivningen.

Peter, som er 35 år og har familie og fuldtidsjob, henvender sig med et ønske om behandling med henblik på at stoppe med at tage kokain.

Peter startede med at tage kokain, når han gik i byen. Han kunne godt lide den følelse, det gav ham. Med tiden udviklede det sig til, at han tog det i flere forskellige sociale sammenhænge, og han begyndte også indimellem at tage det, når han var alene.

Peter nåede til et punkt, hvor han gerne ville stoppe med at tage kokain. På nettet havde Peters kæreste fundet nummeret til anonym stofbehandling hos Novavi Stofrådgivningen, og Peter ringede hertil og fik hurtigt en tid til en forsamtale. Herefter startede han i et 14-ugers gruppetilbud med henblik på at blive støttet i sin beslutning om ophør.

Peter var nervøs, første gang han skulle møde i gruppen, men det viste sig at være rart at møde de andre gruppedeltagere, og Peter oplevede, at han kunne spejle sig i deres historier:

”Man har jo en eller anden forestilling om, hvad det er for nogle mennesker, der går i behandling, og at man måske ikke passer ind, men i behandlingen møder du folk, der ligner dig selv. Om det så er pædagogen, håndværkeren eller advokaten. Alle har de samme historier, bruger de samme løgne, skammer sig over de samme ting og ved, hvor svært det er at stoppe.”

Peter oplevede, at det hjalp at udveksle erfaringer om succeser og nederlag med andre, der stod i en lignende situation. Peter var også positivt overrasket over behandleren i forløbet:

”Det at skulle sidde i en rundkreds og fortælle om sig selv kan være grænseoverskridende, men det værste er, hvis der sidder en eller anden knastør behandler, der ikke ved noget om tingene. Her mødte du i stedet et varmt menneske, som virkelig lyttede, tog tingene seriøst og samtidig gav plads til at grine. Behandleren var god til at styre processen. Han opsnappede relevante ting i det, man fortalte, og han stillede spørgsmål alle de rigtige steder.”

Peter oplevede, at behandlingen gav ham en god følelse:

”Overraskende nok hyggede vi os, når vi var i gruppen, og det var endda uden at være påvirket. Når jeg kørte hjem derfra, var jeg altid glad, fordi jeg havde gjort noget, der var godt for mig. Det hjalp altid på humøret lige at få tjekket ind i gruppen og få drøftet de svære og de gode ting ved at stoppe. Jeg er helt ked af, at det stopper, fordi jeg nød at komme derinde, men det, jeg har lært i gruppen, har jeg taget med mig videre, og der er flere af de ting, vi har talt om, som indimellem popper op inde i mit hoved.”

Det lykkedes Peter at stoppe med at tage kokain, og i dag er han fortsat stoffri. Peter er glad for sin beslutning om at gå i behandling. Peter oplever, at det bedste ved at være stoppet med at tage kokain er, at han ikke længere skal lyve og have dårlig samvittighed:

”Det er jo ikke, fordi man er et dårligt menneske, at man træffer dårlige valg, men med de valg følger løgne og dårlig samvittighed. Lige så snart man kommer ud på den anden side, så forsvinder alle løgnene og den dårlige samvittighed. Det er den største gave at få.”

Navnet Peter er opdigtet, og visse personoplysninger er ændret, så det ikke er muligt at genkende personen. Peter har indvilget i, at vi må bruge hans historie og citater.